Marc en Martine bouwen voor de 2e keer met Planhus

“Dit huis voelt iedere dag als een vakantiewoning”

LEEUWARDEN - Iedere dag wanneer Marc en Martine na een drukke werkdag naar huis rijden, krijgen ze bij thuiskomt dat heerlijke vakantiegevoel. Hun Zweedse Planhus-woning in het nieuwste stukje Blitsaerd omarmt het stel met rust en ruimte. "Dit is precies waar we naar op zoek waren: dat Scandinavische vakantiegevoel in eigen huis."

Wie aan de keukentafel van Marc en Martine zit, heeft een prachtig uitzicht over het water in de Leeuwarder wijk Blitsaerd. Ondanks de bouwwerkzaamheden bij de buren - die ook een Planhus-woning laten bouwen - is het muisstil in de keuken. "De woning is zo goed geïsoleerd dat we iedere dag genieten van de rust", lacht Martine. "Het driedubbelglas in alle ramen helpt daar nog een handje bij. Zo hebben we een fantastisch uitzicht én heerlijke stilte in huis."

600 meter verderop
Wie goed kijkt kan vanuit de slaapkamer op de eerste verdieping nog net de voormalige woning van Marc en Martine zien staan. "Hemelsbreed zijn we slechts 600 meter verhuisd", lacht Marc. "Onze vorige woning was ook een Planhus-woning en hebben we laten bouwen in 2008. Met de komst van onze twee kinderen werd het huis te klein. Toen we hoorden dat hier in Blitsaerd Oost nieuwe kavels kwamen, hebben we ons gelijk ingeschreven. Hier konden we onze nieuwe familiewoning bouwen."

“Aan wooncomfort wilden we beide geen concessies doen”

Over de vraag of die familiewoning opnieuw een Planhus-woning zou worden, was geen enkele twijfel. "Onze vorige Zweedse woning beviel ons uitstekend, met als enige puntje dat het huis wat te klein werd", legt Martine uit. "Maar we waren inmiddels helemaal gewend aan het ultieme wooncomfort. Verwend, mag ik wel zeggen. Aan ons wooncomfort wilden we beide geen concessies doen. Vandaar dat we opnieuw bij Planhus aan de tekentafel zijn gaan zitten om onze nieuwe wensen op papier te zetten."

Bruikbare adviezen
Van een ruim thuiskantoor op de begane grond tot een heerlijke logeerkamer op zolder: iedere wens van het stel werd door de architect verwerkt in de uiteindelijke bouwtekening. "Het fijne aan Planhus is dat we gedurende het traject nog zaken konden aanpassen in de tekening", vindt Marc. "Van een groter raam in de slaapkamer tot extra stopcontacten in het kantoor. We konden ons wensenlijstje aanpassen zonder dat we van een architect of de aannemer zuchtende reacties kregen."

En ook van de adviezen van Planhus maakte het stel dankbaar gebruik. Martine: "Zo kwam Peter met het plan om warmtewerend glas te gebruiken in de grote raampartijen. Voor dat advies zijn we hem nu al dankbaar met de eerste zonnige lentedagen. Overal in huis blijft de temperatuur zoals wij dat graag willen."

Sfeer en karakter
De Zweedse kantelramen waren destijds één van de redenen waarom Marc en Martine voor een Planhus-woning kozen. "In tegenstelling tot onze Hollandse ruiten kun je deze ramen helemaal horizontaal kantelen. Je kunt ze zelfs binnenste buiten kiepen om zo de ramen vanuit je woon- of slaapkamer te lappen. Ideaal", wijst Marc.

“Het hout is met een uitstekende Noorse lak behandeld. De komende jaren hebben we er geen omkijken naar”

Naast het wooncomfort zijn Marc en Martine het meest verliefd op de uitstraling van hun Zweedse woning. "Iedere keer wanneer ik thuiskom, heb ik het gevoel alsof ik ons vakantiehuis binnenstap", glundert Marc. "Dat komt vooral doordat het een houten woning is. Het heeft simpelweg meer sfeer en karakter. En doordat het hout met een uitstekende Noorse lak is behandeld, hebben we er de komende jaren geen omkijken naar. Wel de lusten, niet de lasten. Perfect toch?"

Een prachtplek
Of er ooit zeshonderd meter verderop nog een derde Planhus-woning komt? Er verschijnt een brede lach op het gezicht van Martine. "Als het aan ons ligt niet. We zitten hier op een prachtplek in een droomhuis. Hier blijven we nog wel even wonen!"

© Planhus 2022

Privacy   |   Website door SMIT. Digitaal vakmanschap.