Familie Van Lingen te Reduzum

Een prachtig plekje aan het water met uitzicht over de weilanden. Die kavel hadden ze een aantal jaren geleden geloot in het nieuwbouwplan van Reduzum, 10 kilometer onder de rook van Leeuwarden. De prachtige locatie, daar vielen ze voor. Het huis zou helemaal op die plek en het uitzicht aangepast moeten worden.

De familie Van Lingen wilde bovendien een woning met architectonische waarde. En dus ging men op zoek naar een architect en kwam men terecht bij Rein de Valk uit Drachten. “Samen waren we aan het filosoferen over ideeën en wat het zou moeten kosten wanneer hij ons huis zou ontwerpen”, vertelt Siep van Lingen, in het dagelijks leven fotograaf bij de Leeuwarder Courant. “We voelden wel aan dat het behoorlijk in de papieren zou lopen. Toen deed de architect ons de suggestie om eens met Planhus contact op te nemen.”

De familie gaat vervolgens kijken in de Zweedse modelwoning van Planhus in Leeuwarden. “Wat we hier zagen, en dat is geen reclamepraat hoor, overtrof onze verwachtingen. We waren behoorlijk onder de indruk! Met name de manier van afwerking, maar vooral de sfeer die het huis uitademende kwamen bij ons heel sympathiek over.” Dan volgt een periode van rekenen en schatten van de prijs per kubieke meter. Niet eenvoudig en ook niet altijd meteen inzichtelijk. Want is de prijs nu inclusief de kelder bijvoorbeeld? De familie heeft bewust gekozen voor een woning naar eigen ontwerp in plaats van een modelwoning uit de catalogus van Planhus. Omdat er daarom ook tussentijds overleg is met Zweden heeft het even geduurd voor de familie een duidelijke inschatting heeft kunnen maken van wat het allemaal zou gaan kosten.

Eigen ontwerp
“Toch is de architect met een eerste ontwerp gekomen, uitgaande van een bepaald budget. Maar wij vonden dat aan de kleine kant. Het huis zou langer moeten worden, naar ons idee. Er is toen op twee plaatsen een segment van 60 cm bijgekomen. We wilden een licht huis zodat een grote raampartij aan de oostkant is aangebracht. Ideaal voor ons mooie uitzicht over het water en de uitgestrekte weilanden. Zo’n groot raam strookt eigenlijk niet met een energiezuinig huis dat meestal kleine ramen heeft, maar we wilden het toch graag”, vertelt Siep. Een nieuwe tekening volgt compleet met de indeling van het huis waar de familie opnieuw enige aanpassingen op aanbrengt. Speciaal is dat de familie de keuze maakt om een warmtepomp toe te passen. De warmtepomp met de 28 meegenomen zonnepanelen van de vorige woning en de nieuwe energiezuinige woning, blijken een goede combinatie. “Ten tijde van de bouwis aardwarmte in een stadium dat het genoeg is uitgeprobeerd, maar nog niet veel bij particulieren wordt toegepast. Daarom hebben we zelf gezocht naar een installatiebedrijf dat daar ervaring mee had. Installatiebedrijf Oosterveld uit De Blesse heeft onze installatie aangelegd. Zij hebben voor ons de capaciteit berekend die we nodig hadden en toen het huis klaar was geholpen bij het inregelen van de temperatuur.”

Super energiezuinig huis met hoge isolatiewaarde
Op basis van de berekeningen van het installatiebedrijf kiest de familie voor een warmtepomp met een gesloten systeem. De keuze heeft te maken met het feit dat de woning behoorlijk geïsoleerd is. “Ons huis heeft een isolatiewaarde van 0,39 EPC! Daarmee zijn we de allerlaagste in de buurt.” (Red. Nieuwe gebouwen moeten aan bepaalde eisen voldoen op het gebied van energiezuinigheid. Dit wordt uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Hoe lager de EPC, hoe zuiniger het gebouw. Voor nieuwe woningen geldt sinds 1 januari 2006 een EPC-grenswaarde van 0,8. Vanaf 1 januari 2011 geldt een EPC-grenswaarde van 0,6. Vanaf 1 januari 2015 geldt een grenswaarde van 0,6). De familie is ongeveer € 360,= kwijt aan stroom om de verwarming van de warmtepomp mee te bekostigen. De zonnepanelen leveren daarentegen weer €340,= op.

Kort bouwtraject
Op 1 oktober komt het huis op grote vrachtwagens de straat in gereden. Onder prachtige weersomstandigheden wordt het huis in een week tijd overeind gezet. “Dat is heel apart. Het huis is meteen compleet, met deuren en ramen en alles zit er in.” Doordat het meteen wind- en waterdicht is, volgt de verdere afbouw binnen. En dat is maar goed ook, want er volgt een flinke regenperiode. Vier maanden later, op 1 februari, wordt het huis opgeleverd. Daarna worden, onder regie van de familie, in drie maanden tijd de keuken, badkamer, vloeren, tegel- en schilderwerk geregeld en kan de familie het huis betrekken. “We hebben trouwens een massief houten vloer van planken. Dat kan dus ook bij vloerverwarming. Door een speciale groef- en veerconstructie kan de vloer het hebben als er door een variatie in de luchtvochtigheid wat werking is in het hout. Vooral omdat de vloer dag en nacht dezelfde temperatuur houdt, garandeerde firma De Zwaan uit Oldeberkoop ons voor 100% dat een houten vloer prima kan bij vloerverwarming”, aldus Siep.

Aanwezig bij bouwvergaderingen
In totaal zijn er in die vier maanden tijd zeven bouwvergaderingen geweest. Daar zijn de aannemer, Planhus, de uitvoerder, het door de familie gekozen installatiebedrijf en de familie zelf bij aanwezig. Ook tussentijds is er veel overleg. “Niet alles is vlekkeloos verlopen. Soms was er door de bouwers niet tijdig met andere partijen gecommuniceerd waardoor bijvoorbeeld de afwerking van de plafonds eerder klaar was dan afgesproken. Maar ik moet zeggen dat Planhus de klant op de eerste plaats zet en heel nauwkeurig is in afspraken. De deadlines bleken in het geheel niet spannend. Iedereen houdt die perfect in de gaten en ze zijn allemaal gehaald. De garantie is ook heel goed geweest. Bij de oplevering constateerden we dat de buitendeuren schade hadden opgelopen. Die schade is bijgewerkt, maar bleek later niet afdoende. Toen zijn, zonder dat ik daarop hoefde aandringen, meteen twee nieuwe deuren geplaatst.”

Wonen aan het water
Siep, Gea en dochter Tanje wonen nu al weer een aantal jaren in hun Zweedse woning in Reduzum. “Met heel veel plezier. Het is een unieke woning, want er is geen tweede van.” De familie woont aan de populaire sloepenroute tussen Grou en de Swette. Als het zomers mooi weer is , is het er extra gezellig. “Dan genieten we vanaf ons grote terras met het weidse uitzicht over de weilanden.”