Familie Smit- Frerks te Limmen

Zodra Pieter Smit en zijn partner Marloes Frerks de Planhusbrochure opensloegen, was het er: het Planhusgevoel. En het ging niet meer weg. Het was er bij het bezichtigen van andere Planhuswoningen, bij besprekingen op het kantoor in Friesland en het is er nog steeds, nu Pieter en Marloes een half jaar in hun nieuwe huis wonen. Ze waren meteen gegrepen en wisten het direct: dit wordt ons droomhuis. Maar wat is dat dan, het Planhusgevoel? Pieter Smit: “Dat blijkt toch moeilijk uit te leggen. Ook in gesprekken die we met andere Planhusbewoners hadden, kwam dat steeds terug. Het heeft natuurlijk te maken met de warme uitstraling van het hout, maar dat is het niet alleen. Het is ook een gevoel dat je direct pakt bij het betreden van een huis. Op de een of andere manier merk je vanaf het begin dat het goed is.”

Voormalige bollengrond
Vier jaar eerder begint het verhaal met een perceel voormalige bollengrond in het Noord-Hollandse Limmen, op vijf minuten rijden van zee. Pieter en Marloes, beiden tweede helft twintig, startten vervolgens de zoektocht naar hun droomhuis met het doornemen van stapels folders en het bezoeken van beurzen. Ze vielen weliswaar meteen voor Planhus, maar gingen voor de definitieve beslissing niet over één nacht ijs. Marloes: “Voordat we iets nieuws kopen, verdiepen we ons in een product. Dat doen we bij een nieuwe laptop of auto, dus dat geldt al helemaal voor het bouwen van een huis.We wilden zeker weten of we waar voor ons geld zouden krijgen.” Ze bekeken veel andere Planhuswoningen, zowel van binnen als van buiten. Opvallend was dat ze overal even hartelijk werden ontvangen. Vervolgens schakelden ze de emotie tijdelijk uit en maakten ze een zakelijke vergelijking tussen bouwers en technieken. Ze raakten steeds meer onder de indruk van de wijze waarop de woningen van Planhus in elkaar zitten en van de techniek die erin wordt toegepast. Na enkele jaren van onderzoek concluderen Pieter en Marloes dat het een zeer goede investering is, met name op het gebied van duurzaamheid en energieverbruik. Pieter: “Bij andere bouwers zagen we vaak dat de techniek was blijven steken in de jaren ’30 van de vorige eeuw, terwijl Planhus technieken van de 21e eeuw toepast. Dat spreekt ons aan. Ons positieve gevoel werd bevestigd.”

Planhusvirus
Toen de keuze definitief op Planhus was gevallen, volgde een proces van ontwerpen, veranderen en vergunningen aanvragen. Pieter en Marloes kozen voor een vrijstaande houten woning van het type Viken, maar in de loop van de tijd ontstonden de nodige veranderingen. Het huis werd langer, breder en hoger. Er kwamen een dakkapel, serre en een flinke schuur. De plaats en de grootte van de ramen werden afgestemd op de ligging ten opzichte van de zon. En zo werd het helemaal een huis op maat. Pieter en Marloes zijn erg tevreden over het advies en de begeleiding tijdens het hele proces. Marloes: “De voorbereiding duurde bij ons vrij lang, maar de persoonlijke aandacht is er al die tijd geweest. Ook werd alles schriftelijk vastgelegd. Dat zorgde voor een heel zeker gevoel.” Inmiddels was bij Pieter en Marloes het Planhusgevoel omgeslagen in een Planhusvirus. Ze markeerden het einde van de voorbereidingsperiode met een reis naar het Zweedse Anneberg waar A-Hus is gevestigd, het bedrijf waar de houtskeletbouw-woningen worden gemaakt.

Glimmende ogen
De dag waarop de vier volle vrachtwagens uit Zweden in Limmen de straat binnenreden, was voor Marloes en Pieter prachtig en spannend tegelijk. Pieter: “Eén van de mooiste dagen van m’n leven.” Het contrast met de nuchterheid van de bouwers was groot. Marloes: “ We hadden er een groot feest van gemaakt tot verbazing van de aannemer. Het was leuk om aan hun glimmende ogen te zien dat ze aan het eind van de dag net zo enthousiast waren als wij.” Het enthousiasme over het bouwproces bleef. Het aannemingsbedrijf bouwde in achttien weken het huis naar volle tevredenheid helemaal af. De samenwerking tussen beide bedrijven verliep vlekkeloos. En ook de werkzaamheden van de onderaannemers die het bouwbedrijf inschakelde, waren precies op elkaar afgestemd. De bouwers, ervaren mannen die soms al dertig jaar in de bouw zaten, waren onder de indruk van de bouwmaterialen, de constructie, de afwerking en het feit dat echt álles was meegeleverd. Er ontbrak geen schroef of spijker. Een genot om mee te werken. Is er dan helemaal niets misgegaan? Pieter, na lang nadenken: “Natuurlijk zijn er hier en daar wel wat communicatiefoutjes geweest, maar dat heeft ook altijd te maken met je eigen wensen die soms moeilijk te vertalen zijn naar de werkelijkheid. Door de goede interactie met Planhus & het aannemingsbedrijf werd alles naar onze wensen opgelost.”

Muzikale begroeting
In een woning met techniek uit de 21e eeuw past ook domotica. Zo is er een geluidssysteem in het hele huis geïnstalleerd, met speakers in alle ruimtes waar dat gewenst is. Het geheel is te bedienen met de iPhone of de iPad. Ook de gordijnen en verlichting kunnen met de mobiele telefoon worden bediend. Wanneer Pieter of Marloes het huis binnenkomen, worden ze herkend en gaan vervolgens het licht en de verwarming aan en klinkt er muziek. Ook het installeren van al deze techniek verliep perfect. Wanneer er een vraag of probleem was, stuurden Pieter en Marloes een mailtje met een foto en het antwoord of de oplossing kwamen meteen. Nooit was er ergens discussie over en dat hoorden ze van vrienden die met andere bouwers werkten, wel anders! “We hebben voor ons gevoel 120% waar voor ons geld gekregen,” aldus een meer dan tevreden Pieter en Marloes. En hoe zit het dan nu met het Planhusgevoel? Pieter en Marloes: “Dat is er nog steeds. Ook mensen die bij ons op bezoek komen, valt het op. Het huis heeft iets. En dat voelt goed.”