Familie Kamsma te Drachten

Liefde op het eerste gezicht. Zo omschrijven André en Sapie Kamsma uit Drachten hun eerste kennismaking met de houten modelwoning van PLANHUS Zweedse Woningen. Ze zagen het aankondigingsbord van de komst van een modelwoning naar Drachten en namen contact op. Het klikte aan de telefoon onmiddellijk en dat leidde tot een bezoek aan de modelwoning in Leeuwarden. Als een blok vielen ze voor het bouwconcept, en dat terwijl ze toch echt op zoek waren naar een sfeervolle, oude woning in het centrum van Drachten. Het kan verkeren.

“We hebben een schoenenzaak in Drachten en wonen boven de zaak. Als kind ben ik daar ook mee opgegroeid en we vinden de binnenstad ook heel gezellig. Daarom zochten we al een jaar naar een oude woning in de binnenstad en hebben we er ook al een aantal bezichtigd. Het aanbod in Drachten is echter klein. Bovendien hebben oudere huizen vaak als nadeel dat de bovenverdieping door schuine daken aan de krappe kant is. Een groot nadeel, want we hebben twee grote zonen,” aldus André Kamsma. “Gelukkig hadden we geen haast.”

Gevallen voor de sfeer en ruimte
Tijdens een fietstocht langs de Drachstercompagnie stuitten André en Sapie Kamsma op een bord van PLANHUS dat er naast een modelwoning nog drie combinaties van wonen en werken werden gebouwd. “Ik heb gebeld en kwam zo in contact met Henk Planting. Dat was in oktober en toen we in november terugkwamen van vakantie lag er een uitnodiging voor het open huis. Met enige reserve zijn we gaan kijken, want we dachten eigenlijk dat dit ook wel weer niets zou worden. We houden echter van ruimte en als je dan in die modelwoning binnenstapt, is het echt liefde op het eerste gezicht.” Als zakenmensen weten de Kamsma’s van aanpakken en een optie was snel getekend. “Pas op dat moment zijn we om ons heen gaan kijken of dit echt zo’n bijzonder huis was. Dan is er maar één conclusie mogelijk: zo’n hoog huis is inderdaad bijzonder.”
Het idee van een bestaande woning werd daarmee losgelaten. “Omdat er dan ook vaak nog veel bij komt kijken. Zeker als je zo’n woning als het ware gaat strippen. De ruimte in deze woning is voor ons echt doorslaggevend geweest. Niet alleen vanwege de grote living, keuken en slaapkamers, want ook de ruime gangen en de vide spreken ons aan. Het enige waar we aan moeten wennen, is de kavel die we hebben gekocht. We hebben het wonen in de Drachtster binnenstad altijd als bijzonder plezierig ervaren en wilden er eigenlijk niet weg.”

Voortvarend aangepakt
De voortvarende aanpak van André en Sapie Kamsma sluit aan bij het snelle bouwconcept van PLANHUS. Ze wilden over een jaar of drie verhuizen als ze een stap terug zouden doen uit hun schoenenzaak, om zich meer te richten op hun importbedrijf van schoenen voor de Kamsma-groep. “Het gaat echter een stuk sneller.” Ze stralen uit er nu enorm veel zin in te hebben te verhuizen. “Maar we hadden waarschijnlijk niet een woning vanaf een tekening gekocht. Wij hebben nog nooit een huis gebouwd en vinden het een groot voordeel dat de modelwoning duidelijk maakt wat de mogelijkheden zijn. Misschien met als klein minpuntje dat de modelwoning in Leeuwarden, die voor ons als uitgangspunt heeft gediend, iets groter is dan onze eigen woning. Daar focus je je dan toch een beetje op.”
Op de vraag hoe de begeleiding tijdens de vele keuzemomenten is geweest, reageren ze laconiek. “Wij denken dat we geen doorsnee consumenten zijn. Dat nemen we Henk Planting niet kwalijk, dat ligt geheel aan ons. ’s Middags om twee uur waren we hier en om vier uur hebben we een handtekening gezet onder de papieren hoe het een en ander eruit moest komen te zien. Een ander heeft daar misschien meerdere dagen bedenktijd voor nodig, wij zijn vanwege ons bedrijf gewend om snel beslissingen te nemen. Dat is echt onze zakelijke inslag. Als het goed voelt, hebben wij niet meer tijd nodig. Er was een stuk vertrouwen, dan durven wij de stap te nemen.”
“Uiteraard,” vervolgen ze, “is er op details wel een stuk advisering van PLANHUS gekomen. Bijvoorbeeld over de draairichting van de deuren. Dus daar hebben we – hoewel het snel ging – wel positieve ervaringen mee.”

Projectmatige bouw
De woning van de familie Kamsma wordt op projectmatige wijze gebouwd, hetgeen betekent dat de keuzemogelijkheden over de vorm aan meer regels gebonden zijn. De flexibiliteit van het bouwsysteem is mede daardoor niet echt belangrijk voor ze. “Dat hebben we ons eigenlijk niet zo gerealiseerd. Het idee dat je er in de toekomst een stuk aan kunnen laten zetten, is natuurlijk wel een prettige bijkomstigheid.”
Ten tijde van het interview is het huis van André en Sapie Kamsma zo goed als klaar. “En alles is heel plezierig en perfect verlopen. Niet alleen het contact met PLANHUS was uitstekend, ook met de bij de bouw betrokken partijen. Ze leggen altijd meer uit dan je wil weten. De regelmatige bouwvergaderingen waren humoristisch en gezellig, maar wel ’to the point’. Het enige wat wij jammer vinden, is dat we niet eerder in contact zijn gekomen met installateur. We hadden de badkamer namelijk al elders gekocht. Er is echter sprake van een hecht team, waarbij naast Planhus en de installateur, het bouwbedrijf betrokken zijn. Als er wat was, belden we Henk Planting en die regelde alles verder. We hebben ook helemaal niets meegekregen van de onderhandelingen met de gemeente en de vergunningenprocedures, dat was bij PLANHUS in vertrouwde handen. Voor ons als klant is het niet zo interessant wat er achter de schermen gebeurt, PLANHUS had de zaken goed op orde en dat bevestigde ons vertrouwen. Dat zijn overigens ook de verhalen die we van andere klanten van PLANHUS horen.” Ze voegen daar de duidelijkheid over de prijsstelling aan toe. “Daardoor weet je precies waar je aan toe bent en dat spreekt ons aan. Datzelfde geldt voor de communicatie. We mochten bij vragen altijd bellen en kregen meteen mobiele nummers en dat is geruststellend. Het geeft ook een stuk betrokkenheid aan en daar zijn wij heel gevoelig voor.”