One Tonne Life & Bright Living

A-Hus, Volvo en Vattenval hebben de handen ineengeslagen om een ambiteuze doelstelling te bewerkstelligen. Met een klimaatvriendelijk huis, een elektrisch aangedreven auto en geavanceerde energieoplossingen wordt de jaarlijkse Co2 emissie van ieder gezinslid gereduceerd van zet tot acht ton naar slechte één ton!

Klimaatvriendelijk huis
Voor architect Gert Wingårdh was het ontwerpen van het huis een pittige uitdaging. Hij vertelt: ‘De isolatie van een huis werkt net als een thermosfles, de ramen zijn zwakke plekken. Daarom moeten we alternatieven voor grote ramen vinden om een aantrekkelijk interieur met een lichte, luchtige sfeer in huis te creëren. Dit hebben we op diverse manieren voor elkaar gekregen, waarbij het witte houten huis ook energie-efficiënter en visueel aantrekkelijker is.'Gert Wingårdh heeft het over de uitstekende kozijnen rond de ramen, de entree en de grote, geïntegreerde veranda die aan de woonkamer grenst. Samen met het zwarte dak en de zonnecellen op het zuiden, bepalen deze elementen het unieke karakter van het huis. ‘De uitdaging van dit type huis is niet dat het 's winters koud wordt binnen, maar juist dat het 's zomers te heet zou worden. Daarom zijn de uitstekende kozijnen zo ontworpen dat ze schaduw bieden aan het interieur als de zon in de zomer hoog aan de hemel staat, maar het licht juist optimaal binnenlaten als de zon laag staat in de winter. Het klassieke windscherm in de entree is voorzien van dubbele deuren, zodat de warmte in huis niet verloren gaat telkens als de deur wordt geopend', vertelt Mossbrant.

‘Ons doel is om houten huizen met een laag energieverbruik bereikbaar te maken voor een breed publiek. Meer mensen zouden klimaatvriendelijk moeten kunnen leven - zonder in te leveren op comfort, functionaliteit of design. Met "One Tonne Life" maken we dit mogelijk - allemaal onder hetzelfde, goed geïsoleerde dak. We starten binnenkort met de verkoop van dit soort huizen', legt Peter Mossbrant, Managing Director van A-hus, uit.

Thermosfles met een spannend design
Voor architect Gert Wingårdh was het ontwerpen van het huis een pittige uitdaging. Hij vertelt: ‘De isolatie van een huis werkt net als een thermosfles, dus de ramen zijn zwakke plekken. Daarom moeten we alternatieven voor grote ramen vinden om een aantrekkelijk interieur met een lichte, luchtige sfeer in huis te creëren. Dit hebben we op diverse manieren voor elkaar gekregen, waarbij het witte houten huis ook energie-efficiënter en visueel aantrekkelijker is.'Gert Wingårdh heeft het over de uitstekende kozijnen rond de ramen, de entree en de grote, geïntegreerde veranda die aan de woonkamer grenst. Samen met het zwarte dak en de zonnecellen op het zuiden, bepalen deze elementen het unieke karakter van het huis. ‘De uitdaging van dit type huis is niet dat het 's winters koud wordt binnen, maar juist dat het 's zomers te heet zou worden. Daarom zijn de uitstekende kozijnen zo ontworpen dat ze schaduw bieden aan het interieur als de zon in de zomer hoog aan de

hemel staat, maar het licht juist optimaal binnenlaten als de zon laag staat in de winter. Het klassieke windscherm in de entree is voorzien van dubbele deuren, zodat de warmte in huis niet verloren gaat telkens als de deur wordt geopend', vertelt Mossbrant.

Zonnecollectoren én zonnecellen
Het huis heeft driedubbeldikke muren met een groot isolatievermogen en een minimum aan ‘luchtverlies'. De vaste ramen van het huis hebben isolatiewaarde 0,6 en de ramen die open kunnen van 0,8. Ter vergelijking: traditionele ramen hebben een isolatiewaarde van ongeveer 1,2. Om ervoor te zorgen dat de bewoners van dit goed geïsoleerde huis frisse lucht van goede kwaliteit inademen, zuigt het ventilatiesysteem lucht van slechte kwaliteit weg uit de badkamer en de toiletten, de wasruimte en de keuken, en voorziet het tegelijk de slaapkamers, de woonkamer en andere leefruimten van frisse lucht. De warmte uit de weggezogen lucht wordt hergebruikt in de frisse lucht die binnenkomt; de efficiency hiervan is zo'n 80 procent. Het gebouw wordt verwarmd door de binnenkomende lucht, de lichaamswarmte van de bewoners en huishoudelijke apparaten die warmte genereren, zoals witgoed en keukenapparatuur. De onderste verdieping heeft vloerverwarming. Het huis is uitgerust met zonnecollectoren en zonnecellen.

De zonnecollectoren op het dak van de carport zorgen voor warm water en het kleine beetje verwarming dat nodig is.

De zonnecellen op het dak genereren energie die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld aanvullende verwarming, ventilatie, de koelkast, etc. Wat overblijft, wordt gebruikt om de elektrische Volvo van het gezin op te laden.

Volvo C30 DRIVe Electric op de oprit
De Volvo C30 DRIVe Electric van het gezin doet zijn werk in stilte en stoot geen CO2 uit doordat hij wordt opgeladen met duurzame elektriciteit. Deze auto biedt dezelfde mate van veiligheid, comfort en ruimte als de ‘gewone' uitvoering. Het verschil is dat de Volvo C30 DRIVe Electric puur en alleen op elektriciteit loopt. Deelname aan het "One Tonne Life"-project geeft Volvo de mogelijkheid om te onderzoeken hoe de elektrische auto in het moderne gezinsleven past. ‘Bij de verdere ontwikkeling van elektrisch aangedreven auto’s hebben we enorm veel profijt van dit project. We krijgen nu duidelijke informatie over wat we moeten doen om een elektrische auto aantrekkelijk te maken voor kopers', zegt Paul Gustavsson, Manager Electrification Strategy bij Volvo Cars.De Volvo C30 DRIVe Electric is voorzien van een lithium-ion-accu die wordt opgeladen via een standaard stopcontact. Volledig opladen duurt ongeveer acht uur. De actieradius met een volle accu is 150 kilometer. ‘Dat is veel meer dan de meeste Europese forenzen op een dag afleggen. In "One Tonne Life" voorziet de auto in het grootste deel van de reisbehoefte van het gezin', zegt Paul Gustavsson.

Slimme energieoplossingen
Klimaatvriendelijke en energieproducerende huizen zijn een belangrijk element in de ontwikkeling van intelligente elektriciteitsnetten, die op hun beurt weer belangrijk zijn in een duurzame samenleving. Energiebedrijf Vattenfall werkt momenteel aan diverse projecten die draaien om de ontwikkeling van slimme elektriciteitsnetten en energieoplossingen voor huishoudens door middel van het monitoren van het elektriciteitgebruik en het verhogen van de energie-efficiency. Hiermee kunnen sommige huiseigenaren zowel elektriciteitsconsumenten als kleinschalige elektriciteitsproducenten zijn, bijvoorbeeld door het gebruik van zonneceltechnologie.

In "One Tonne Life" levert Vattenfall onder meer nieuwe technologie waarmee het elektriciteitsverbruik van het gezin in real time gemeten wordt. ‘Het doel van Vattenfall is om met slimme, op maat gemaakte technologie en advies over energie klanten te helpen om hun elektriciteitsverbruik in de gaten te houden en efficiënt om te gaan met elektriciteit. Deze aanpak omvat ook het verder ontwikkelen van het elektriciteitsnet zodat mensen die in een huis met zonnecellen wonen, hun eventuele overschot aan elektriciteit kunnen verkopen. Tegelijkertijd krijgen ze betrouwbare toegang tot groene energiebronnen als wind- en waterkracht als de zon niet schijnt', zegt Torbjörn Wahlborg van Vattenfall.

Bright Living 
Nieuwe woonlijn op basis van de One Tonne Life woning! De door A-hus ontwikkelde "Bright Living" woonlijn kenmerkt zichzelf naast de diversiteit in de ontwerpen door de hoge mate van energiezuinigheid! Naast de eerder ontwikkelde woning waarmee de succesvolle "One Tonne Life" campagne van start ging waarmee het nieuws tot op internationaal niveau werd behaald zijn nu een aantal varianten ontwikkeld welke gebaseerd zijn op de duurzame One Tonne Life woning.

Uiteraard zijn de woningen voorzien van diverse duurzame installaties om de energiebehoefte te beperken en de energieopbrengst te verhogen.

Onlangs zijn alle Zweedse woningleveranciers uitgenodigd door het Zweedse Energieagentschap en het Zweedse passiefhuiscentrum om woningontwerpen aan te leveren ter toetsing qua energiebehoefte en verbruik.

Van de benaderde woningproducenten hebben 21 partijen geparticipeerd in het ontvangen van de nominatie “meest energiezuinige woning”. Van de door de producenten aangeleverde ontwerpen is Woningtype 2 uit de Bright Living woonlijn van A-Hus als veruit meest energiezuinige ontwerp! Sterker nog, het betreffende woningtype produceert jaarlijks meer energie dan er verbruikt wordt!

Bright Living in Nederland!
Planhus heeft een gelijkvloerse woning uit de Bright living woningen nabij leeuwarden gebouwd, de unieke all-electric woning is energieproducerend en heeft de laagste EPN (EPC) voor een vrijststaande woning in Nederland! Meer weten over deze vooruitstrevende ontwikkeling? neem contact op met Planhus. 

Klik op onderstaaande afbeelding om de brochure te openen.

 

Klik op onderstaande afbeelding voor de inftroductiefilm

 

Klik op onderstaande afbeelding voor de One Tonne Life animatiefilm
 

 

Klik op onderstaande afbeelding om het rapport te openen