Made in Sweden

Planhus is een oer-Hollands bedrijf dat in eigen land al vele Zweedse woningen realiseerde. Maar aan wie anders kunnen we het vervaardigen van de prefab bouwelementen beter overlaten dan aan een Zweedse specialist in houtskeletbouw? We werken daarom al jaren samen met A-hus, gevestigd in Anneberg, even ten zuiden van Göteborg. A-hus heeft ruim 60 jaar ervaring met het bouwen van karakteristiek Zweedse houten woningen.

Zweedse bouwkwaliteit voor het Nederlandse klimaat
Elke Planhus woning wordt door de vaklieden van A-hus geprefabriceerd in de timmerfabriek in Zweden. De Planhus woningen zijn echter anders van constructie dan de woningen voor de Zweedse markt. Want we hebben ons bouwsysteem samen met A-hus afgestemd op het Nederlandse klimaat en onze wet- en regelgeving. Het Zweedse klimaat is kouder en droger dan dat van ons. Daarom heeft elke Planhus woning permanente ventilatie achter de gevels en onder het dakbeschot. Ook de isolatie en kierdichting zijn speciaal afgestemd op ons kikkerland. Met dit speciaal voor Nederland geoptimaliseerde houtskeletsysteem onderscheidt Planhus zich van andere bouwers op de markt van Zweedse woningen.

De bouw start in Zweden
De prefab elementen van A-hus worden in de timmerfabriek meteen geïmpregneerd met lijnolie. Een beproefde bescherming tegen weer en wind. Ook komen de dikke isolatiedekens alvast in de gevelelementen. Daarna worden de raamkozijnen bevestigd. Om tijd te besparen, gaat in Nederland onze aannemer al bezig met de betonnen beganegrondvloer. Op die betonvloer komen alvast perfect waterpas de stelbalken waarop de wandelementen komen. Precies wanneer het werk op de bouwplaats af is, leggen de timmerlieden in Zweden de laatste hand aan de prefab wandelementen en dakspanten.

Op transport naar Nederland
Alle houtskeletdelen en bouwmaterialen gaan vanaf de A-hus timmerfabriek in vrachtwagens op weg naar Nederland. Tijdens het transport blijven alle materialen perfect droog. Bij aankomst in Nederland staat de bouwkraan al klaar.

Binnen twee dagen staat de woning
De bouw van de woning begint 's ochtends met de eerste wandelementen. Daarna gaan de verdiepingsvloeren erop. Daarop komen vervolgens de wanden. Aan het eind van de dag worden de dakspanten aangebracht. De dag daarna komt het dakbeschot erop. De woning is nu wind- en waterdicht. De ramen en deuren zitten erin en ze zijn afsluitbaar. De weken daarna vindt de verdere afwerking plaats. Gemiddeld neemt het afbouwen van een Planhus woning zo’n tien tot twaalf weken in beslag.