Duurzaam hout en materialen

Een houten Planhus woning is een milieuverantwoorde keuze. Hout is op aarde het enige bouwmateriaal dat de natuur niet onomkeerbaar aantast. Hout is dus hernieuwbaar. Ook helpen bomen mee om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer te reduceren. Uw keuze voor een Zweedse Planhus woning betekent indirect dat u het broeikaseffect vermindert.

Tot zes maal energiezuiniger
Bij het bouwen van een houten woning is tot wel zes maal minder energie nodig dan bij een bakstenen woning. Alleen al hierdoor heeft een houten woning een lagere milieubelasting. Ook komt bij houtbouw minder afval vrij. En het houtafval zelf is composteerbaar en geschikt voor energieopwekking.

Duurzame Zweedse herbeplantingsbossen
Het hout voor een Planhus woning komt uit verantwoord beheerde Zweedse productiebossen met het PEFC certificaat. Door een uitgekiend herbeplantingsprogramma groeien deze bossen ondanks de houtkap jaarlijks met zo’n drie procent. De bospopulaties blijven dus decennium na decennium intact en blijven zo ongestoord CO2 uit de atmosfeer opslaan in het hout. En doordat het hout uit Zweden komt, is het transport relatief kort. Dit betekent minder brandstofverbruik en dus minder CO2-uitstoot.

Over PEFC
PEFC is een wereldwijd erkend keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer, vergelijkbaar met FSC. Al beslaat PEFC-hout een groter deel van de markt dan FSC-hout. Het uiteindelijke doel van PEFC is dat alle bossen ter wereld op een duurzame manier worden beheerd.

Duurzame bouwmaterialen
Ook voor de overige bouwmaterialen maakt Planhus zoveel mogelijk gebruik van duurzame alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan isolatiematerialen en verven. Deze zijn milieuvriendelijk en 100% afbreekbaar.