Veelgestelde vragen

Vooroordelen Zweeds wonen

Vraagt een houten woning veel verfwerk?
Integendeel. Met de juiste verfsoort is schilderen slechts eens in de twaalf jaar nodig. Dit komt doordat de buitengevels van Planhus woningen gemaakt zijn van fijnbezaagd hout. Dit heeft een ietwat ruw oppervlak waardoor verf beter binnendringt in het hout en hecht. Uw gevel schuren, hoeft dus ook niet. Planhus adviseert Demidekk Optimal verf van het merk Jotun: deze verf is speciaal ontwikkeld voor fijnbezaagd houten gevels.

Is een houten woning duurder in verfonderhoud dan een gangbare woning?
Om hierop antwoord te krijgen, heeft Planhus twee twee onderhoudsplannen laten doorrekenen. Eén voor een fijnbezaagd houten woning en één voor een gangbare gemetselde woning met geschaafde houten kozijnen en topgevels. Indien u uw verfonderhoud laat doen door een schilder, blijkt dit voor de houten Planhus woning zelfs iets goedkoper dan voor de gangbare woning. Het geschaafde hout van de gangbare woning moet veel vaker dan eens per twaalf jaar geschilderd worden. De precieze cijfers liggen bij ons kantoorter inzage 

Is een houten woning gehorig
Nee. Want net als elke andere nieuwbouwwoning moeten Planhus woningen voldoen aan het Nederlandse bouwbesluit. Onze wanden en vloeren voldoen zelfs ruimschoots aan de normen voor maximale geluidsoverdracht tussen vertrekken. Goed om te weten: de akoestiek van houten woningen is veel warmer dan die van gangbare woningen. Audio- en muziekliefhebbers weten dit te waarderen.

Hoe zit het met de levensduur van een houten woning?
Het hout van Planhus woningen komt uit het noorden van Zweden. De bomen groeien daar langzaam, waardoor het hout harder is en dus langer meegaat. Het is geen toeval dat er in Zweden eeuwenoude houten huizen staan. Voor een optimale levensduur zijn Planhus woningen toegespitst op het Nederlandse klimaat. Ze worden permanent geventileerd achter de gevels en onder het dakbeschot. En potentiële koudebruggen worden zorgvuldig geïsoleerd. Dit maakt dat de levensduur van een Planhus woning zeker niet korter is dan die van een gangbare woning.

Is een houten woning waardevast?
De groep liefhebbers van Zweedse woningen groeit nog steeds. Deze kopersgroep is en blijft bereid een marktconforme prijs te betalen voor een kwalitatief hoogwaardige Zweedse woning. Eigenaren van Planhus woningen onderschrijven dit. Als zij hun woning te koop aanbieden, ontvangen zij een uitstekende prijs.

Mag een houten woning overal gebouwd worden?
Dit hangt helemaal af van het bestemmingsplan en andere gemeentelijke bepalingen voor uw bouwkavel. In het verleden hadden welstandscommissies nog wel eens iets tegen houten woningen. Maar vandaag de dag is dat veranderd. Mede omdat de traditionele Zweedse ontwerpen volledig aan het Nederlandse bouwbesluit worden aangepast. Een voordeel van Planhus woningen is dat de houten gevels zijn af te werken met oer-Hollands metselwerk of stucwerk. Planhus wekt hiertoe samen met gerenommeerde Nederlandse architecten, wat verder bijdraagt aan een positief welstandsadvies.